Inhoudelijke eisen
__________________________________
└Voorwaarden voor toekenning van nadeelcompensatie
Introductie
Er bestaat alleen recht op nadeelcompensatie, indien aan een aantal inhoudelijke voorwaarden is voldaan. Deze voorwaarden worden in dit hoofdstuk behandeld.
Tip: print deze pagina uit en gebruik deze als een leeswijzer. De materie is namelijk complex en alleen goed te doorgronden indien men het overzicht behoudt. Teneinde een goed overzicht mogelijk te maken, vindt u hieronder in hoofdlijnen de 4 voorwaarden waaraan dient te zijn voldaan. Houdt goed in de gaten over welke voorwaarde u informatie opvraagt.
Voorwaarde 1: er dient sprake te zijn van schade. Deze voorwaarde vanzelfsprekend. Wel is van belang hierbij onderscheid te maken tussen de diverse soorten schade. Deze aspecten komen aan de orde in het hoofdstuk schade.
Voorwaarde 2: er moet een duidelijk verband zijn tussen de schade en het handelen van de overheid. Alleen de schade die het directe en onvermijdelijke gevolg is van het overheidshandelen kan worden vergoed. Dit wordt het vereiste van het causale verband genoemd. Dit vereiste wordt in het hoofdstuk causaal verband toegelicht.
Voorwaarde 3: de schade is hoger dan maatschappelijk aanvaardbaar is te achten. Met andere woorden: er is sprake van abnormale schade. Hierbij is van belang dat men geacht wordt een bepaalde mate van (het risico op) schade voor lief te nemen. Het wordt namelijk als onvermijdbaar beschouwd dat men ooit enige schade zal lijden door toedoen van de overheid. Een deel van de schade zal men daarom altijd zelf dienen te dragen. Maar het gedeelte van de schade dat uitstijgt boven hetgeen aanvaardbaar wordt geacht, komt wel voor vergoeding in aanmerking. Dit is een open en vaag criterium. Waar ligt de grens? Er zijn hiervoor diverse methoden bedacht. Deze methoden komen aan de orde in het hoofdstuk over het boven normaal maatschappelijke risico.
Voorwaarde 4: de benadeelde moet in vergelijking met anderen onevenredig zwaar zijn getroffen (het vereiste van de speciale last). In de praktijk speelt het vereiste van de speciale last geen dan wel nauwelijks een rol. Desondanks heeft de wetgever het vereiste wel opgenomen in titel 4.5 Awb. Deze aspecten komen aan de orde in het hoofdstuk speciale last.